Autor Wątek: John Mayall  (Przeczytany 633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Techminator

• Administrator
  • Ekspert
John Mayall
« dnia: Lipiec 25, 2024, 21:52:55 »
John Mayall

Jak podaje Vanity Fair, w poniedziałek w wieku 90 lat zmarł John Mayall, legendarny gitarzysta bluesowy i założyciel John Mayall & the Bluesbreakers.

Urodzony w Macclesfield w Anglii w 1933 roku Mayall jako dziecko uczył się gry na pianinie, gitarze i harmonijce ustnej. Po ukończeniu Manchester College of Art nadal dorabiał grając z lokalnymi muzykami. W 1963 roku wraz z perkusistą Peterem Wardem, basistą Johnem McVie (który później dołączył do Fleetwood Mac) i gitarzystą Berniem Watsonem założył zespół Bluesbreakers. Razem pomogli przenieść brzmienie amerykańskiego bluesa Delta – artystów takich jak Muddy Waters, John Lee Hooker i Elmore James – do angielskich klubów i publiczności. W 1965 roku do składu dołączył Eric Clapton, który opuścił Yardbirds.

„Blues wpasował się w ówczesny styl życia z początku lat 60.” – Mayall wyjaśnił The Guardian w 2014 roku. „I tak wszystko się zmieniało – w modzie, sztuce, poglądach politycznych. ... To wydarzyło się tutaj, raczej niż w Ameryce, ponieważ w tamtym czasie scena w Ameryce była segregowana rasowo – tam jednak ta dwójka nigdy się nie spotkała. Jednak w Europie – nie tylko w Anglii – czarny blues zaczął być słyszany przez niesłuchającą publiczność .do nich w Ameryce Odkryliśmy Elmore'a Jamesa, Freddiego Kinga, JB Lenoira, a oni rozmawiali o naszych uczuciach, historiach naszego życia i to wszystko.

Skład zespołu zmieniał się na przestrzeni lat – Peter Green później z Fleetwood Mac, Mick Taylor z Rolling Stones i Jack Bruce z Cream byli kiedyś członkami, a także wielu innych – ale Mayall pozostał.

„Miałem pewne pomysły i musiałem znaleźć odpowiednich ludzi, aby je zrealizować” – powiedział w 2014 roku. „Byłem liderem zespołu w tej tradycyjnej roli, a także frontmanem. Używałem uszu, aby wychwycić to, co „Myślałem, że to się sprawdzi, i przypuszczam, że w dłuższej perspektywie kariery zaangażowanych osób pokażą, że udało mi się wybrać kilka naprawdę wyjątkowych osób”.

The Bluesbreakers pozostali grupą nagraniową do 1970 roku, po czym działalność utknęła w martwym punkcie na 12 lat. Został wznowiony w 1982 roku, kiedy ogłoszono „Return of the Bluesbreakers”. Zespół rozwiązał się na dobre w 2008 roku, ale Mayall nadal nagrywał i występował.

Wspólnie z Bluesbreakers i samodzielnie Mayall wydał 35 albumów studyjnych i 34 na żywo. Jego najnowsze wydawnictwo studyjne ukazało się w 2022 roku, zatytułowane The Sun Is Shining Down. W 2024 roku został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame w kategorii wpływy muzyczne.

„Tak naprawdę nie mam żadnych faworytów” – powiedział Mayall, wspominając swoją karierę w wywiadzie dla magazynu Blues Blast w 2022 roku. „Po prostu lubiłem grać z różnymi ludźmi ze względu na to, co wnoszą do palety. Miałem szczęście, że ludziom podobała się muzyka, którą gram, więc wszystkie moje wspomnienia zajmują szczególne miejsce”.
Hasta la vista, baby!